Dendrobium: är det lagligt?

Kort förenklat – dendrobium är kontroversiellt men ja, dendrobium är fullt lagligt och klassas inte som doping eller narkotika.

2012 lanserades pre-workout-supplementet Craze, med dendrobium som huvudingrediens, vilket öppnade omvärldens ögon för Dendrobium som motivationshöjare, energihöjare och humörlyftare. Sedan dess har Craze stått på barrikaderna för dendrobium, mot misstänksamma myndigheter. Vissa forskare hävdade då att dendrobium inte innehöll fenyletylamin naturligt, utan att det blivit tillsatt av Craze, medan andra hävdade att det visst ingick naturligt. Craze undersöktes och det visade sig att de inte tillsatt fenyletylamin.

Just Craze innehåller förutom Dendrobium även andra lagliga ämnen som ökar prestationen på gymmet, men fenyletylaminet i Craze i kombination med dessa ämnen kan i enkla drogtest ge falskt utslag för amfetamin och metamfetamin. Om så händer ska man be om att få göra ett blodprov eller ett mer avancerat drogtest, som då visar att det är fenyletylamin och inte amfetamin det handlar om. Craze är ett fullt lagligt och tillåtet kosttillskott vid såväl träning som tävling. Däremot har organet WADA eget regelverk över tillåtna och otillåtna substanser. Tävlar du i en idrott som kontrolleras av WADA bör du inte äta Craze medan du tävlar. Andra dendrobium-tillskott såsom Burn X5 och Raw Rampage är troligtvis helt okej.

Craze blev stämda 2012 i USA, anklagade för att Craze skulle innehålla amfetamin. Ett år senare avslogs stämningen sedan det visat sig att Craze inte alls innehöll amfetamin.

Den 8 april 2013 sändes ett reportage i SVT där man intervjuar en ung man som fick besöka sjukhuset efter att ha tagit Craze. Konstigt nog var hans rapporterade bieffekter (ryckande muskler, paranoida tankar) inte alls som de bieffekter andra användare rapporterat, såsom förlorad aptit, sömnsvårigheter och håglöshet, vilket verkade konstigt. Som följd tog SKL (svenska statens kriminaltekniska laboratorium) på sig att analysera Craze. Deras preliminära utsaga var att Craze innehöll ett metamfetamin-analogt ämne som riskerar att narkotikaklassas i Sverige, N-etyl-1-fenyl-2-butylamin. I väntan på utredningen drogs Craze tillbaka från hyllorna i många butiker. Till slut, den 24:e april 2013, rapporterade SKL att de EJ funnit någon substans klassificerad som narkotika, dopingmedel eller hälsofarlig vara enligt svensk lag. Detta innebär alltså att det är fritt fram att sälja, köpa och bruka dendrobium i Sverige. Läs mer i polisens pressmeddelande.